fredag 23 december 2011

Jullimpor

I år blev det två sorters jullimpa. Den ena har jag gjort förr, en "vanlig" maltlimpa. Den andra gjorde jag för att utmana mig lite. Det är ett bröd som mamma gjorde några år och som jag har klassat som världens godaste. Sedan slutade mamma för hon ansåg det vara alldeles för jobbigt och inte mödan värt. Varför? Tja, du behöver en kväll plus en hel dag för att baka brödet, satsen blir enorm så att man får ta till ämbar för att få allt och rymmas och så tyckte mamma att de blev fula. Jag bad om receptet och bestämde mig för att prova på en halv sats. Då jag skulle lyckas få degen att rymmas i min nya fina matberedare och inte behöva låtsas att jag skulle ha krafter att röra ner 15 dl mjöl.
Jag började med det svåra brödet. Här är min söta hjälpreda: 


På kvällen skulle jag börja med att sätta en del ingredienser att starta degen. Nästa morgon lade jag i lite mer ingredienser, jäste tre timmar för att ytterligare röra i mera och låta jäsa ännu någon timme.  Inga problem att få degen att jäsa...


Tur att jag inte lade de två limporna på samma plåt, det skulle ha blivit en enda långpannelimpa. Det resulterade i stället i två pladaskor, inte särskilt vackra bröd men smaken är det, som mamma brukat trösta sig med, inget fel på.
Vad är det som gör det så gott? Sött är det, som det skall vara. Kanske är de hemliga ingredienserna äppelmos och kummin...

Den andra sorten var betydligt lättare, eller snarare mindre tidskrävande, och bröden blev nästan för vackra då jag gjorde dem i form. Kan dela med mig av receptet:

Jullimpa (3 st)

1 liter surmjölk
2,5 dl sirap
1 msk salt
2 påsar torrjäst
3 dl rågmjöl
3 dl ölmalt
3 dl havregryn
12 dl vetemjöl

Värm surmjölken till 42 grader. Blanda sirap, salt och surmjölk i en bunke. Blanda rågmjöl och jäst och rör ner i surmjölksblandningen.
Tillsätt malt och havregryn.
Tillsätt mjöl, lite i sänder och rör slätt.
Fördela smeten i tre formar (ca 1,5 l). Låt jäsa ca en timme.
Grädda i 175 grader på nedersta falsen i 40 minuter. Om du vill kan du pensla bröden med sirap och vatten. Täck med folie och grädda ytterligare 40-50 minuter.

Bröden är bäst efter ett par dagar och håller bra. Passar bra att frysa in också.


Detta var första gången jag provkörde min julklapp. I väntan på flera brödprojekt.

1 kommentar:

  1. de provsmakades idag och tror bägge sorterna fick godkänt (: mums!

    SvaraRadera