Far firades i förskott idag och jag bidrog med tårtan.
Cheesecake hade jag bestämt mig för och av alla googlade recept var det en tre sorters chokladcheesecake som jag fastnade för. Receptet är snott från http://miumaumaukas.blogspot.com/, tack för det!
Delar med mig av receptet här och du får anvisningarna också visuellt. Bara för att vi har en kamera.
Du behöver:
en "pötkö" Dominokex (jag behövde en halv till)
50 gram smält smör
9 gelatinblad
3x130 gram choklad (Panda mörk, mjölk och vit)
(0,5 dl socker)
5 dl flora visp eller vispgrädde
400 gram philadelphia eller annan färskost
Krossa kexen och blanda i det smälta smöret. |
Tryck ut kexsmeten i en form klädd med bakplåtspapper. Ställ formen i kylskåpet. |
Jag använde den de här chokladsorterna, men andra duger säkert lika bra. Räknar du med svinn i samband med provsmakning och kvalitetskontroll så kan ju större chokladplattor vara lämpliga. |
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, 5-10 minuter. |
Lägg en tredjedel av färskosten i en bunke. En tredjedel av 400 gram är enligt mina beräkningar en tredjedel ur vardera förpackning. |
Blanda chokladen och osten. |
Krama ur gelatinbladen och lös upp dem i ca 1 dl sjudande vatten. Blanda gelatinvattnet i ost-chokladblandningen. |
Vänd sedan ner vispgrädden i chokladbalndningen. |
Häll smeten i formen. Ställ kallt medan du gör nästa smet. Börja om från början och gör på samma sätt med mjölkchokladen... |
...och häll mjölkchokladsmeten ovanpå den mörka. Ställ tillbaka i kylen och gör den vita smeten... |
...som du häller på det stelnade mjölkchokladlagret. |
Tadaa! Vi dekorerade med Jans chokladfigurer. Dekorationerna skall vi ännu öva oss på. |
Det var ett bra test av ett nyt recept och jag fick några insikter som vidgade mina ostkaksvyer:
- Dominokex fungerar bra till bottnen, det hade jag inte testat förut. Speciellt då det är choklad i ostkakan passar det bra med chokladkex och inte de vanliga digestivekexen. Jag använde mint-domino. De är visserligen jättegoda, men de dominerade kanske lite för mycket i den annars rätt så milda chokladvärlden. Så för detta ändamål hade kanske vanliga Dominokex passat bätter, mintsmak använder jag när jag en vacker dag lagar en mintchokladcheesecake.
- Pandas mörka choklad är inte särskilt mörk, så man kan bra ta 70% mörk choklad i stället för mera smak.
- Vi (och jag menar vi) skall öva oss på dekorationer. Det gör kakorna ännu tjusigare och det ger Jan en plats i köket. Han är ju ändå artisten i vårt hushåll.
- Kakor i flera lager är helt enkelt jättesnygga, oberoende hur det smakar.
Vi gillade den. Minsann. Hoppas min bak också föll i pappas smak.
Detta gav min kakbakningsiver en liten kick igen efter ett lite längre avbrott. Funderar redan på nya smaker.
Så om du har en kaka du drömmer om så säg till! Önska en kaka och jag försöker uppfylla din önskan och bjuder dig på kakfest. Du gör oss båda en tjänst.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar